was successfully added to your cart.

3 Resepi Ais Krim Homemade Yang Mudah Dibuat Di Rumah

By September 28, 2018Food

Hari tu masa tengah sibuk shopping barang dapur anak sis ada pandang  sorang budak kecik ni. Budak perempuan tu comel sangat dengan toncet ponny tail nya tu. Anak sis tenung budak perempuan tu sampai tak berkelip tau. Sebab anak sis ni lelaki sis dah dok ingat dia syiok kat anak dara orang pulak.  Ah sudahhh. Jangan dia buat hal. Hahaha.

Tapi rupanya korang tau apa??

Dia tenung ais krim yang budak perempuan tu pegang rupannya.  Kah kah kah. Sis tak perasan pun sampailah dia cakap dan tunjuk  dia nak makan macam budak perempuan tu makan. Lega hati sis. Hehe

Tapi sis tak bercadang nak belikan ais krim yang biasa dijual dipasaran tu. Iyelah ais krim dipasaran ni sis rasa macam terlalu manis lah. Tak sesuai untuk kanak-kanak. Tapi tak tahu lah korang macam mana kan. Lain orang lain pandangannya

Haa disebabkan tu lah sis rajin nak menggoggle resepi ais krim homemade yang mudah dibuat di rumah. Hujung minggu ni sis nak buat. Yeayyy!! Sis share kat sini ok, jadi korang tak perlu dah susah-susah nak mencari resepi, cuba je resepi yang sis share ni.

Nak buat aiskrim popsicles ni, korang kena ada satu alat yang sangat sangat asas dan wajib ! Haa apa bendanya tu?? Acuan aiskrim lahh ! Acuan aiskrim ada banyak bentuk dah sekarang ni, fancy-fancy  semuanya. korang tingal pilih je nak yang mana. Ni contoh acuan ais krimnya. Kalau memang dah tak de ikut koranglah nak letak kat acuan mana janji boleh masuk freezer tu ok. Hehe

 

Acuan ni banyak dijual kat kedai kedai-kedai yang menjual barang keperluan  rumah, macam kedai DAISO, MR.DIY, ECO.  murah-murah je harga acuan ni..

Okay.

Dah ada acuannya, jom kita tengok  pula resepi pilihan yang sis nak kongsikan.  Resepi ni sis pilih sebab bahan yang digunakan tak banyak. Dan insyallah lebih berkhasiat dari ais krim yang dijual dipasaran. Jadi korang tak perlu risau kalau nak bagi anak-anak makan.

 

 

 

 

 

1) AIS KRIM BUAH-BUAHAN CHIA SEED

Sumber: theviewfromgreatisland.com

korang hanya perlukan 3 bahan je untuk buat ais krim ni. Seriously 3 bahan je??? Iyeee 3 bahan je. Bahan-bahannya ialah santan segar (sederhana pekat) atau boleh digantikan dengan susu segar/ plain yogurt, chia seed dan buah-buahan pilihan. Contohnya macam dalam gambar ni, boleh guna buah pisang, mulberry, strawberry dan macam-macam lagi.

Kalau korang rasa nak manis oleh tambahkan madu. tapi sis rasa susu segar/yougurt tu sendiri dah ada rasa manis. Lagi pun tak elok makan manis-manis sangat, manis dalam senyuman takpe.  Hehe. Caranya pula, campur je semua bahan-bahan tu lepas tu masukkan dalam acuan dan sejukkan sampai keras. Siapp!!!selain dapat khasiat dari buah korang akan dapat khasiat dari chia seed juga.

Sumber: theviewfromgreatisland.com

 

2) AIS KRIM KELAPA  COKLAT

sumber: dontwastethecrums.com

Ais krim ni memang owesome sangat rasa dia tau  kalau korang buat guna isi kelapa segar. Nak dip dengan coklat tu optional je tau. Sebab makan ais krim kelapa kosong macam tu je pun dah sedap sangat. Bahan-bahannya pun senang je.  Korang cuma perlukan santan segar (pekat), isi kelapa, air kelapa sikit, madu, sedikit garam, dan coklat (optional). Caranya pula, kisarkan santan segar dan isi kelapa sedikit sampai sebati. Kemudian masak sekejap  dan campurkan dengan madu dan garam secukup rasa. Letakkan isi kelapa yang dah di racik kecil-kecil dalam acuan sebelum tuang bancuhan ke dalam acuan. Siapp!! Sejukkan sampai keras dan boleh la celup dengan coklat untuk lagi umphhh!!

Korang jangan takut untuk makan santan kelapa tau. Sebenarnya  santan kelapa ni bagus tau. Ia mengandunggi banyak sangat vitamin dan mineral. Selain tu, kelapa mengandungi asid laurik yang sangat bagus untuk tubuh melawan penyakit dan virus.

3) AIS KRIM BUAH AIR KELAPA

Sumber: www.willcookforsmile.com

Ok yang ni rasanya berbeza tau dengan ais krim kelapa yang sis share sebelum ni, walaupun bahan asasnya adalah kelapa. Ais krim yang ni rasanya lebih fresh sebab resepinya hanya guna air kelapa. kalau resepi sebelum ni rasanya creamy sebab guna santan kelapa.

Bahan untuk buat ais Krim ni ialah, air kelapa dan buah-buahan citrus je. Senang sangat kan. Atau kalau korang rasa nak manis sikit tambah la madu, its ok. Ikut selera masing-masing. Buah-buahan pula, korang  boleh guna buah kiwi, lemon, strawberry, orange dan banyak lagi. Janji yang rasanya sedikit masam sebab nak bagi feel freshhh bila makan ais krim tu nanti. Hehe. Gambar kat atas ni contoh kalau guna buah kiwi.

SELAMAT MENCUBA!!!

 

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply