was successfully added to your cart.

Menu Untuk Tambah Imun Badan

By August 8, 2018Uncategorized

MAK BAPAK PLEASE TOLONG ALERT!!

Doktor kata buat masa ini TIADA UBAT mahupun VAKSIN yang boleh mengubati atau menyembuhkan HFMD!! Sudah ada kes kematian dilaporkan berpunca dari HFMD tau. Jangan main-main.

Tapi janganlah terlampau bimbang, walaupun tanpa ubat kita masih boleh melawan virus HFMD dengan cara meningkatkkan sistem imunisasi badan anak melalui pengambilan makanan seharian. Mudah mudahan dapat membantu mempercepatkan tempoh penyembuhan anak. Kalau yang belum kena tu, mudah-mudahan badan dia lebih kuat untuk menangkis virus jahat itu. Insyallah

Bagaimana caranya?
Yang penting, kita kena tingkatkan imunisasi badan dengan makanan yang TINGGI ANTIOKSIDA. Supaya yang kena HFMD cepat sihat dan yang belum kena HFMD tak terkena jangkitan.

Mari Sis kongsikan makanan immune booster yang boleh mak bapak sediakan buat anak-anak

1) Tulang ayam/lembu/kambing/ikan

Tulang ni kita buat bone broth. Bone broth ni bagus untuk meningkatkan sistem pertahanan tubuh dan mempercepatkan kadar kesembuhan . Tulang sebenarnya mengandungi bahan asas yang membentuk glutathione iaitu ibu segala antioksidan tau.

Untuk lebih mudah, mama boleh buat bone broth mengunakan kaki ayam. Lebih jimat dan praktikal. Tak payah nak pening-pening fikir nak beli tulang apa.
C
aranya mudah saja, rebus tulang dengan sedikit cuka atau apa sahaja bahan yang bersifat asid untuk mengeluarkan zat-zat dalam tulang tu. Lepas itu boleh lah dibuat minuman begitu saja atau buatlah sup. Suruh anak hirup banyak-banyak.

2) Yogurt

Yogurt ni sangat bagus especially untuk anak HFMD yang mulut penuh ulcer atau dalam bahasa German, mata ikan. Yelah, mulut ada ulcer mana ada selera nak makan kan sebab rasa tak selesa dan sakit je bila nak telan.

Jadinya kalau makan yogurt sejuk ni boleh la meredakan sikit rasa tak selesa dalam mulut.

Doktor biasanya cadang bagi makan aiskrim. Instead of bagi aiskrim, yogurt plain pilihan lebih sihat dan lebih baik untuk tubuh. Tambahan pula dia ada live active cultures yang boleh boost immune system. Kalau nak lebih sedap campurkan plain yogurt dengan sedikit puri buah. Blend plain yogurt dengan buah pilihan. Contoh buah yang sedap digandingkan dengan plain yogurt adalah seperti berries, pisang, manga, dragon fruit, atau kurma.

Tapi pastikan yogurt disuap ke mulut anak , bukan mama nya. Sedap sangat yogurt sampai tersilap mulut pula. Ahaha

3) Bawang putih

Rasanya semua pun tahu bawang putih adalah antibiotik semulajadi. Sangat bagus untuk melawan penyakit dan juga tingkatkan immune system. So kalau masak tu mama campur banyak banyak bawang putih ye. Tapi pastikan lepastu gosok lah gigi tau. Kalau tak nanti mulut anak tu bau bawang pula.

Cadangan untuk yang sedang melawan HFMD, boleh lah gunakan minyak bawang putih atau garlic oil yang biasa dijual dalam bentuk kapsul tu. Tuang garlic oil ke dalam bone broth/sup dan hirup sampai habis ok.

Bau bawang tak apa, kalau jadi makcik bawang lain pulak ceritanya nanti. Hehehe

4) Buahan citrus dan bewarna merah

Kalau nak tahu, buahan citrus seperti orange dan berries kaya dengan vitamin c dan antioksidan yang dapat membantu mempercepatkan proses penyembuhan manakala, buahan bewarna merah merah seperti tembikai merah, apple merah, strawberry dan tomato mengandungi lebih karotin dan vitamin A yang mana sangat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Jadi berilah anak-anak makan buah banyak-banyak ye.

5) Bayam dan broccoli.

Lastly, sayur bayam dan brokoli. Dua sayur ni sayur yang terbaik untuk boost immune system. Sebab dua sayur ni sangat tinggi kandungan vitamin B. Vitamin B ni bagus untuk penghasilan sel darah merah yang baru. Bila banyak sel darah yang baru dihasilkan, immune system anak pon makin kuat.

Apa lagi mama papa, jomlah pakat perang HFMD dengan tingkatkan immune system kita dan anak-anak dengan makanan yang ada, serta jaga kebersihan. Bila immune system kuat, bukan takat HFMD je, penyakit dari virus lain pun susah nak hinggap. InsyaAllah

 

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply