was successfully added to your cart.

5 Tips Untuk Mendidik Anak Yang Konfiden. Ibubapa WAJIB Praktikkan

By August 2, 2018Uncategorized

Apakah cara mengatasi anak yang cengeng dan pemalu? Bagaimanakah cara mendidik anak penakut dan pemalu? Ramai ibubapa punya anak kurang yakin dan mencari bagaimana cara meningkatkan kepercayaan diri sendiri. Ikuti tips mengatasi anak yang pemalu dalam artikel ini.

Cuba baca situasi di bawah dan samakan dengan apa yang kalian hadapi.

Geram saja rasa Puan Kay pabila anak yang beria nak turun gelongsor tadi tak jadi nak turun kerana malu dengan kanak-kanak lain yang turut sama hendak bermain gelongsor. Sudahlah tidak mahu turun, berganjak untuk memberi laluan pada kanak-kanak lain bermain pun tak mahu. Rasa ringan sahaja jari Puan Kay hendak mencubit paha Laila. Iyelah tadi kemain beria minta diteman, didukung ke atas. Bersungguh mahu main. Bila diatas, ada budak lain pun turut bermain gelongsor, terus tak jadi nak main. Tak tahu betulkah malu sangat. Takpun takut sebab budak tak dikenali berada dekat denganya.

“Turunlah, Tak apa. Mama teman Laila turun. Kawan tengah tunggu giliran nak turun juga tu” Emosi Puan Kay mula tidak stabil kerana geramkan dengan perangai Laila. Laila pula sudah mula buat keras di situ. Tak mahu turun.

Biasa tak kalian hadapi situasi macamni?

Macammana ye nak tangani masalah malu tak bertempat macam ni? Atau masalah takut berjumpa orang yang asing.

Biasanya, anak-anak ni memang dilahirkan dengan personaliti yang berbeza. Ada yang dari awal seorang yang sosial. Ada yang tidak dan perlu intervensi ibubapa untuk meningkatan konfiden dalam diri.

Sis Mary nak kongsikan 5 poin penting yang boleh kalian praktikkan dengan anak-anak. Ambil tugas mendidik anak ni berani dan pengakhiran yang cemerlang! YOSHH

_________________________

5 TIPS UNTUK MENDIDIK ANAK KONFIDEN

1. Jangan mengeluh. Tenang-tenang saja dan latih anak untuk jadi lebih konfiden. Kalau kita kerap marah mahupun mengeluh didepan mereka, boleh bawa kepada masalah psikolgi lain pula

2. Selalu bawa ke social gatherings. Ibubapa juga boleh mula ziarah kawan-kawan. Kadangkala, anak menjadi pemalu kerana dia jarang berjumpa orang-orang yang tak dikenali. Biar mereka rasa biasa dan selesa di tempat yang ramai orang.

3. Jangan push anak-anak yang sangat pemalu ini untuk mula berkawan sendiri. On top of sangat malu, mereka mungkin juga buntu untuk break the ice. Ibubapa boleh berkenalan dengan kawan anak dan ajak anak untuk turut sama dah bulatan sosial yang baru. Kita lah yang banyak bertanya dan juga memperkenalkan anak ke kawan-kawan baru. Ingat, anak belajar dengan cara melihat. Jadi kiranya, ibubapa secara tak lansung mengajar nak bagaimana hendak berkawan, dan break the ice.

4. Jangan bermain fon sepanjang masa ketika dalam social gatherings tau mak-mak ayah-ayah. Anak belajar yang tidak mengapa untuk menjadi socially awkward. Instead, kita tunjuk pada mereka, sebagai manusia, di dalam perjumpaan manusia, kita connect dengan bersembang, bergelak ketawa dan membuat kawan.

5. Join aktiviti yang melibatkan ramai orang termasuk yang ada seusia anak-anak kita. Contohnya menghadiri playgroup, bermain di taman permainan, atau berkerjasama dengan ibu-ibu lain untuk host meetups dan playgroup. Pendedahan sangat penting tau. Dan janganlah join sekali setahun. Pendedahan ini perlu kerap juga untuk bagi dia biasa.

Kita mahu ana-anak punya keyakinan diri bila diperlukan untuk berjumpa atau berurusan dengan orang lain, walaupun pada dasarnya dia seorang yang introvert. Mereka yang bersikap begini boleh dikategorikan anak-anak berpersonaliti intravert.

Kalian kena cuba buat tips diatas dan lihat kesannya, pasti tersenyum bangga sampai ke atas telinga. EH?

credit photo: Photo by Steven Libralon on Unsplash

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply