was successfully added to your cart.

HENTIKAN GUNA ‘BE CAREFUL’, ATAU ‘HATI-HATI’ KETIKA MENYURUH ANAK UNTUK BERHATI-HATI!!

By February 19, 2018Parenting
 
Kita ibu bapa selalu nak anak berdikari. Tapi selalu risau anak-anak terdedah pada bahaya. Bila anak main panjat-panjat, anak menggunting kertas etc, Kita selalu kan cakap kat anak “careful sayang” atau “hati-hati sayang”. Tujuan kita cakap camtu sebenarnya nak anak berwaspada bila buat sesuatu tu.
 
Tapi, tak berapa bagus cakap camtu sebenarnya. Bukan tak boleh cakap camtu, cumanya ada cara yang lebih baik sebenarnya untuk bagi anak-anak aware dengan bahaya dan jadi lebih berhati-hati. kenapa jangan cakap ‘be careful’ atau ‘hati-hati’? Sebab mereka KANAK-KANAK 🙂
 
Kanak-kanak baru nak belajar tentang semua benda dalam kehidupan. Pernah dengar tak ayat “Learn the hard way”? learn the hard way ni maksudnya dah kena baru kita belajar dari kesilapan tu. Contohnya dah jatuh patah tangan baru tahu bahaya memanjat. Pernah dengar jugak tak ayat “Belajar dari pengalaman”? Kita manusia macam tu lah. Paling mudah belajar dari benda yang dah kena atau saksikan. Barulah ia rekod dalam minda dan ingat untuk lebih berhati-hati.
 
Agak-agak anak-anak sebenar-benarnya faham ke bila kita cakap..
“Hati-hati menggunting tu adik, gunting tajam nanti boleh luka.”
dia jawab…
“OK”
Tapi hakikatnya dia tak faham sangat pun ayat tu. dia tak faham pun macam mana boleh luka? Kenapa menggunting boleh luka? Dia tak nampak kaitannya pun. SEBAB DIA TAK PERNAH KENA, DIA TAK FAHAM KENAPA BOLEH CEDERA. Situasi tu susah nak digambarkan kanak-kanak terutamanya kanak-kanak kecil yang masih belum banyak pengalaman.
 
Sebab tulah cara terbaik adalah kita ajar dia dan bagi dia aware persekitaran dia, apa yang dia pegang etc. Contohnya dalam bab menggunting tadi, bagi dia AWARE apa yang dia buat dan pegang:
 
“Adik tengok gunting ni. kat bahagian ni tajam sangat sebab tu boleh potong kertas ni (tunjukkan dan boleh bagi dia sentuh). Kalau bahagian tajam ni terkena jari adik, isi di jari adik pun boleh terluka dan berdarah, terpotong macam kertas tu. Jadi bila menggunting pastikan bahagian gunting ni tak kena jari adik.”
 
kemudian kita trigger otak dia untuk fikir ‘PENYELESAIAN MASALAH’
 
“Apa jadi kalau adik gunting arah begini dan begini (tunjuk contoh-contoh)?”
“Jadi macam mana adik nak elak bahagian tajam gunting tu dari terkena jari adik? cuba tunjukkan kat ummi.”
 
dan bagi dia soalan-soalan seterusnya yang akan trigger critical thinking. Boleh juga ceritakan situasi sekiranya jari terluka terkena gunting:
 
“Adik, kalau adik dah cuba dan tetap terluka, apa yang adik kena buat?”
 
bersama-sama dengan anak untuk bina solution. Tak semestinya anak dapat jawab soalan-soalan kita. Cuba untuk simplify/mudahkan lagi soalan tu kalau dia tak dapat jawab. Mungkin soalan tu terlalu susah untuk dia faham/jawab. Kita boleh tolong suggest kan jawapan untuk dia kalau dia tak dapat jawab soalan.
Ibu bapa boleh rujuk gambar dibawah untuk dapatkan idea soalan-soalan yang patut ditanya pada anak:
Bermula hari ni, jom ubah cara kita handle anak-anak. ganbatte!

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Leave a Reply

FREE Entrance Ticket to Playland

Every child deserves free entry at Mary Farmhouse Playland, once.

 
We respect your privacy.